Pelmeni, vareniky

Pelmeni (пельмени) jsou národním jídlem východní Evropy, ale Ruska především. Obvykle se dělají s náplní z mletého masa, která je zavinutá v tenkém testě (vyrobeného z mouky a vajec, někdy se přidává i mléko nebo voda).

 

Příprava:

Připravit slabě osolenou vařící vodu (nebo lehký vývar) a pelmeni v ní uvařit 5-7 min (když jsou hotové, vyplavou na povrch), vyčkat asi 2 minuty a vyjmout je drátěnou naběračkou. Dávat pozor, aby se pelmeni neslepily.

Podávat je s máslem, s octem, smetanou jak sladkou tak kyselou, hořčicí nebo sýrem.

TIP: Syrové Pelmeni se mohou zmrazit na 3 měsíce a potom bez rozmrazení uvařit. Takto jsou vlastně nejlepší.

P.S. Pelmeni jsou podobné italským Ravioli. I když mají Pelmeni svůj původ v Mongolsku, považují se za Sibiřské a jí se jako hlavní pokrm dodnes. Původní však byly plněné koňským masem. Během zimních měsíců se sejdou všechny ženy z okolí dohromady a připraví velké množství Pelmeni, které poskládají na prkna a venku je nechají zmrznout. Takto mají připravené jídlo na celou zimu. Zmrzlé Pelmeni si také sibiřané berou na cesty. Při svém zastavení, například při cestách na lov, si do kotle nahrabou sníh a na rozdělaném ohni si uvaří Pelmeni. Avšak v dnešní době Pelmeni nejsou populární jenom na Sibiři ale po celém Rusku.